Bedrijfsovername financieren

Je wil groeien met je bedrijf. Dat kan je versnellen door een ander bedrijf te kopen, bijvoorbeeld het bedrijf van je concurrent of jouw leverancier. Je zoekt nu alleen nog kapitaal.

Een goede voorbereiding is key wanneer je opzoek gaat naar financiering. Jij en de mogelijk geldschieter wil weten of de overname haalbaar is en of jouw bedrijf genoeg ruimte heeft om na de overname te groeien. Een businessplan op basis van een jaaroverzicht en info van de verkoper geeft veel inzicht.

Ben kritisch naar inkomsten en uitgaven, maar ook naar de inveteringen die het bedrijf heeft gedaan. Je krijgt hogere rentekosten en een hogere aflossing. Stel een financieel plan op voor de komende 5 jaar. Het is eeen goed idee om een adviseur of accountant in te schakelen om risico’s te vermijden. Het zou zonde zijn als jou financiers door jou gebrek aan financiele kennis de overname laat schieten, of dat jij misschien wel een hele verkeerde investering doet!

In het verleden waren het vooral banken die overnames financierden. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende manieren om je overname te financieren. Een advisieur kan je hierop ook adviseren welke vorm het beste bij jou onderneming past en welke manier van financieren geschikt is voor jou concept.

Nadat de overname heeft plaatsgevonden kun je de groei natuurlijk financieren uit eigen midellen of uit bedrijfsexploitatie. Je moet besparen op kosten. Je houd cashflow vrij waarmee je de behoeften naar financiele middelen verkleint.

Kijk ook of je bedrijfsmiddelen kunt huren inplaats van het aan te moet schaffen of over te nemen. Zo houd je werkkapitaal in je onderneming.

Bij Centrum voor Bedrijfsovername adviseren ze op bedrijfsovername en hoe je het beste de overname kunt financieren om jouw bedrijf ook na de overname te laten groeien.