Familiebedrijven dichten de gaten in de Nederlandse economie

Familiebedrijven leveren in het bijzonder een hele grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Maarliefst een kwart van de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven is te danken aan het familiebedrijf. En daarbij zijn ze nog eens verantwoordelijk voor 30% van alle banen in ons land. Gemiddeld zijn er bij een fmailiebedrijf 50 werknemers in dienst.

Familieondernemingen in de business economy hebben in 2015 een omzet gedraaid van 343 miljard. Dat is 27% van de totoale omzet. Binnen de sectoren bouw, horeca en autohandel was meer dan de helft van de omzet te danken aan de familiebedrijven.

Het familiebedrijf is niet alleen belangrijk voor de omzet, maar ook voor een hoop banen binnen nederland. Om precies te zijn, 2,2 miljoen banen. In de sectoren, detailhandel, landbouw en bouw zijn meer dan de helft van de banen bij een familiebedrijf.

Vergeleken met bedrijven die niet in de familiekringen zitten zijn er relatief meer jongeren werkzaam en hebben zij meer tijdelijke contractren. Bij familiebedrijven zijn er veel vaste contracten en werken er gemiddeld genomen meer ouderen dan jongeren. Dit verschil heeft deels te maken met het grote aandel van de detailhandel en de horeca bij bedrijven die niet in de familiaire kringen zitten. Deze sectoren kennen namelijk meer tijdelijke en kortere contracten.

Voor meer informatie over bedrijfsopvolging neem contact op met Centrum voor Bedrijfsopvolging